Curatenia te face om

99 de pete

DERO 2in1 Color

ColorDetalii

O haina curata vorbeste mai clar despre propria persoana decat o haina noua. O haina curata inseamna respect fata de propria persoana si fata de ceilalti. Inseamna sanatate si responsabilitate. Inseamna munca si dorinta de a reusi si de a razbate. Si daca societatea priveste bogatia cu suspiciune, simbolul unei haine curate va fi intotdeauna mai de usor acceptat decat cel al unei haine noi.

Explicatia acestui mod de a gandi pleaca din "cei sapte ani de acasa". Parintii ne invatau ca e nu e frumos sa minti si ne atrageau atentia daca "eram murdari". Curatenia era sinonima nu doar cu bunatatea ci si cu igiena sau respectul acordat celorlalti.

Prima impresia conteaza, iar hainele curate isi aduceau o importanta contributie in conturarea acesteia. Grija cu care eram ingrijiti era naturala. Ea pleaca dintr-o fireasca relatie a copilului cu parintii, dar si din dorinta mamei de a se mandri cu progenitura sa. "Gura lumii" functiona acum 20 de ani cum functioneaza si acum, iar atentia la hainele murdarite era prima barfa care incepea dupa ce protagonistii paraseau scena. Atentia la detalii, la dungile de la pantaloni sau la camasa sifonata pleaca din nevoia de a fi ingrijit. Pe de alta parte, o haina noua nu facea decat ca barfa sa se inteteasca.

In fine, o haina curata poate defini un om. Poate spune diferite lucruri despre cine este sau ce isi doreste. O haina cumparata ne da indicii doar asupra gusturilor unei persoane sau asupra fortei sale financiare. O haina curata are deja personalitatea celui care o poarta, are o poveste.

Cand am plecat in lume am avut intiparite in minte cateva invataturi. Printre ele, la rang de cinste se situeaza "fii curat". Inainte ca haina sa faca pe om, a existat "haina curata" ca parte din aspectul pe care trebuie sa-l afisezi in societate. Altfel "nu e frumos". Mai important decat "noul", pentru romani, este "curatul" sau "ingrijitul".
 
TOP