Acum 100 de ani

99 de pete

DERO OZON+ Manual

DERO OZON+ ManualDetalii

Acum 100 de ani, Romania nu era inca dodoloata. Guvernul liberal condus de Ion I.C. Bratianu nu se confrunta cu nicio criza majora, iar hainele erau spalate la valtoare. Spre tristetea producatorilor, fara balsam si fara detergent. Asta nu inseamna ca inaintasii nostri nu erau atenti la cele mai frecvente pete.

Spalatul rufelor la rau, cu cenusa sau sapun facut in gospodarie erau cateva din optiunile pe care le aveau la indemana.

In Maramures, acum 100 de ani, femeile spalau la valtoare. Povestea oferita de un cotidian local arata ca unele metode de spalat nu se demodeaza usor.

Valtoarea este un cos, confectionat din bucati de lemn, prin care apa paraului trece in viteza, fara niciun obstacol. Rufele sunt asezate in valtoare, acolo unde apa le rostogoleate in voie si elimina murdaria. Femeile doar trebuiau sa ridice rufele cu un carlig de fier si dupa un timp sa le scoata gata spalate pentru a fi puse la uscat.

La munte se spala direct pe pietre, iar in unele parti ale Moldovei se spala cu ajutorul mangalaului. Pentru cine nu stie, mangalaul este doar unul dintre inaintasii masinii de spalat. Un obiect de lemn, lung sau dreptunghiular, cu suprafata ondulata, pe care se freaca rufele la spalat sau cu care se netezesc rufele de panza groasa. Magla, manjalau, zolitor sunt alte denumiri ale aceluiasi instrument.

Il stiti, chiar daca nu erati siguri cum ii spune. L-ati vazut in filmele de epoca sau la bunici, la tara. Ar fi interesant de comparat doua haine, similare, spalate in doua epoci diferite, cu mijloacele aferente. Nu anuntam niciun fel de rezultat, nu luam nicio parte. Un astfel de experiment ar fi util si pentru noi, consumatorii si pentru producatorii de detergenti.

Se pare ca, la inceputuri, oamenii loveau hainele de pietre, le frecau cu nisip si le spalau in rau pentru a le curata. Cam cum se procedeaza prin unele sate din Romania. Primele dovezi ale existentei sapunului s-au gasit in Roma, la muntele Sapo. Nu stim cum se prepara atunci sapunul, dar putem banui ca era vorba de un proces similar celui actual, facut in casa.

Un raspuns simplu este ca acum 100 de ani, oamenii spalau cu instrumente rudimentare, mostenite de la parintii lor. Acum, o masina de spalat se demodeaza dupa 10 ani. 

TOP