Puterea mirosului

Parfumuri

2in1 Prospetime pura 5 plante minune

2in1 Prospetime pura 5 plante minuneDetalii

Natura este cea mai generoasa sursa de satisfacere a mirosurilor. Miresmele lemnoase, fructate si florale sunt folosite de mii de ani in crearea parfumurilor, pentru mirosul placut sau pentru improspatarea aerului din casa. Parfumurile naturale sunt, de asemenea, intrebuintate in medicina de milenii intregi, pentru vindecarea trupului si alinarea mintii - cu mult inainte ca termenul „aromaterapie” sa fie inventat.

Istoria mirosului
Nu trebuie decat sa luam aminte la amicii nostri blanosi si cu patru picioare pentru a observa ca mirosul este simtul primar. Pe vremea cand si noi ne foloseam de toate cele patru membre pentru a merge si ne deplasam cu nasul in pamant, mirosul era simtul nostru principal. Pe masura ce oamenii au evoluat spre pozitia verticala, vazul a inlocuit mirosul, devenind cel mai important simt, iar acuitatea mirosului s-a atenuat. Cu toate acestea, expresii precum „a mirosi minciuna” sau ”nu-mi miroase a bine” dau la iveala legatura dintre simtul nostru olfactiv si capacitatea intuitiva pe care o numim „al saselea simt”.

Stiinta mirosului
Mirosul este considerat cel mai puternic simt. Interiorul nasului este singura parte a corpului uman unde sistemul nervos central intra in contact cu lumea exterioara. O simpla mireasma poate provoca o reactie emotionala spontana, inainte chiar ca informatia primita sa poata fi procesata de creier. Mirosul are puterea de a ne face sa ne simtim fericiti sau tristi, inca dinainte ca noi sa constientizam.

Magia mirosului
Mirosul nostru este o masina magica a timpului. Un filosof faimos a spus candva ca un anumit miros „poate sa cufunde ani intregi in parfumul pe care il evoca”. Fie ca este mirosul bunatatilor din cuptor care ne aminteste de bucataria bunicii sau mirosul lemnului de cedru al unui creion care ne evoca anii de scoala, mirosul are puterea de a ne intoarce in timp, ca si cum nu ar fi trecut nici o clipa de atunci.

Parfumul are darul unic de a oferi un moment neasteptat de incantare. Daca inspiri mirosul intepator al unei coji de portocala, te simti numaidecat intinerit si plin de energie. Cand inchizi ochii si adulmeci parfumul dulce al unei flori e ca si cum ai inhala aerul proaspat de primavara. „A inhala” inseamna „a inspira”. Ei, asta chiar ca-i plina de inteles!

 

 

TOP