Levantica

Parfumuri

2in 1 Levantica si iasomie

2in 1 Levantica si iasomieDetalii

Cuvantul „levantica” provine din latinescul lavare, care inseamna „a spala”. Inca din vremea civilizatiei romane, oamenii au intrebuintat parfumul proaspat si floral al levanticii pentru inmiresmarea textilelor. Cu toate acestea, istoria cea mai indelungata in domeniul rufariei se regaseste in obiceiul de a strecura flori de levantica intre asternuturi.

Potrivit legendelor si folclorului, levantica reprezinta un element puternic in arta seductiei. Cleopatra se dadea cu parfum de levantica pentru a-si seduce amantii si mitul spune ca intr-un cuplu nu va exista niciodata discordie, atata vreme cat in pat se vor pastra flori de levantica. In vremurile medievale, fetele de la munte strecurau muguri de lavanda in asternuturile alesilor, in speranta ca le vor imbia gandurile catre idile de amor.

Levantica este, deopotriva, o planta magica cu proprietati multiple. Era intrebuintata ca antiseptic pentru curatarea bailor comunale in vremea romanilor si pentru dezinfectarea spitalelor in timpul Primului Razboi Mondial. Se spune ca uleiurile sale vindeca cicatricile, iar parfumul sau reintinereste o inima slabita. Mireasma dulce, florala a lavandei punctata de o nota lemnoasa si usor intepatoare este deopotriva stimulatoare si linistitoare.

Grecii antici au fost primii care au descoperit ca parfumul de levantica are proprietati linistitoare. Exista credinta ca inspirarea parfumului floral transpune mintea intr-o stare meditativa. Chiar si in zilele noastre, oameni din toata lumea isi strecoara inca buchetele de levantica sub perna, pentru un somn adanc si linistit.

Istoria indelungata si cu efecte dovedite ale lavandei o ridica la rangul de regina a parfumurilor in ceea ce priveste improspatarea rufariei. Odata rufele spalate, luati-va un ragaz si inspirati parfumul proaspat de levantica, uitand de griji si imaginandu-va intr-un loc pasnic si frumos.

 

 

TOP